Herkenbaar?

 Ben jij leerkracht van de onder-, en/of middenbouw op een basisschool?

Herken jij de volgende vragen of gedachten? 

Z

De klas is lang onrustig na een pauze of in de middag maar moeilijk bij de les te houden, terwijl jij de druk voelt omdat er nog belangrijke lesstof op de planning staat.

Z

Je hebt behoefte aan weerbaarheid tools die je tussentijds in kunt zetten zodat de kinderen beter leren omgaan met prikkels en zelf leren hun emoties te reguleren. 

Z

Je bent bereid lestijd te investeren in beweegactiviteiten zolang je er ook effectieve minuten voor terug krijgt.

Z

Je gaat graag naar buiten om kinderen met internaliserend en externaliserend gedrag een enegizer te bieden, maar de planning laat dit niet toe. 

Z

Je doet soms mindfull of ademhalingsoefeningen met jouw klas, maar hebt nog geen doorgaande lijn hierin gevonden. 

Z

Je ervaart grote diversiteit in onderwijsbehoefte op leer-, en sociaal gebied wat jou veel energie kost op een dag.

Waar droom je van?

Hoe zou het zijn voor je wanneer je… 

deze werkvorm kunt inzetten als tussendoortje, les overgang, dagstart en/of afsluiting.

aan het einde van de dag meer energie over houdt?

de verschillende beweeg, adem en concentratie-oefeningen zowel klassikaal als 1 op 1 kan inzetten.

kinderen hiermee een leuke en effectieve uitlaat klep biedt voor prikkels wat óók een positief effect heeft op het gedrag en de sfeer in de klas?

kinderen hiermee leert bewuster te luisteren naar hun lichaam zodat ze hun emoties zelf beter leren reguleren.

aanvullende creatieve opdrachten aangeboden krijgt om te reflecteren en te verdiepen?

de tafels en stoelen gewoon kunt laten staan.

education is

a living ,

breathing

art form

– Sally Haughey –

Wat heb ik te bieden? 

I

Met Online yoga juf in de klas heb je per module/maand drie video’s tot je beschikking die je direct vanaf je digiboard kunt inzetten. Dat zijn in totaal 30 video’s!

I

Een video duurt maximaal  +/- 7 minuten. Dat geeft je precies genoeg tijd om het op ieder gewenst moment in je dagplanning in te passen. Bijvoorbeeld als break tijdens een lange ochtend of als les-overgang.

I

Elke video bestaat uit meerdere oefeningen zoals yogahoudingen, ademhalingsoefeningen, visualisatie of massage die je ook los kunt inzetten. Zo ontstaat er een database met oefeningen die gedurende het jaar groeit en waaruit je kunt putten.

I

Elke module wordt aangevuld met een werkboek met uitleg over de oefeningen en extra inspiratie voor jou en jouw klas. Met deze oefeningen kun je zelf aan de slag gaan om te verdiepen. 

I

Ter ondersteuning is er een besloten Facebookgroep waarin je 24/7 vragen kunt stellen en ervaringen met elkaar kunt delen. Elke maand kom ik ‘live’ om vragen te beantwoorden, te ondersteunen en te inspireren.  

zen moment in de klas

Press play & doe mee!  

HET PROGRAMMA BESTAAT UIT 10 MODULES

Het programma bestaat uit 10 modules gebaseerd op het krachtwoord: Vreugdevol *.

De tien letters van het woord vreugdevol zijn ieder gelinkt aan kwaliteiten die kinderen bezitten. Denk hierbij aan; ‘V’ – Vriendelijkheid, ‘R’ – Rekening houden met ‘E’- Enthousiasme en de ‘U’ van Uitmuntendheid. De yogalessen zijn op speelse wijze afgestemd op deze thema’s.

Terugkerende onderdelen van de kinderyoga video’s zijn de yogahoudingen, muziek, ademhalings-, mindfull-, massage-, meditatie-, visualisatieoefeningen die op een verhalende manier worden gebracht en zo aansluiting vinden bij de belevingswereld van de kinderen. 

Naast vriendelijkheid tonen aan anderen, kun je dat ook voor jezelf zijn?

Je snapt dat een ander dingen soms anders ziet of ervaart dan jijzelf. 

Wanneer je iets heel erg leuk vindt of graag doet weet je anderen daarin mee te nemen. 

Je doet je best en toont je optimale inzet voor je oefening of taak. 

Geduld helpt je rustig te blijven wanneer je bijvoorbeeld erg enthousiast bent.

Wanneer iets lastig is of wanneer je het voor de eerste keer doet, heb je doorzettingsvermogen nodig.

Je ervaart een persoonlijke compas voor integriteit en rechtvaardigheid. 

Je voelt je onderdeel van iets groters, zoals een gezin, klas, land. 

Je ziet alles van de beste kant en helpt graag met oplossen.

Je hebt het gevoel dat je van iemand houdt of iets graag doet. 

KERNDOELEN PRIMAIR ONDERWIJS

De lessen vinden aansluiting bij de verschillende kerndoelen van het Primair onderwijs; taalbeschouwing (12), mens en samenleving (34, 37 en 39) en bewegingsonderwijs (57 en 58).

Aspecten als gevoelens, kwaliteiten, het zelfbeeld, impuls controle, inlevingsvermogen, samenwerking en verantwoordelijkheid worden op een speelse manier belicht en verdiept binnen de tien universele thema’s. 

Zo draagt (kinder)yoga bij aan verdieping op de basis emoties (blij / verdrietig / boos / bang) en biedt het een uitbreiding van de woordenschat.  

Leerkrachten kunnen deze werkvorm dan ook als doorgaande lijn inzetten om de concentratie te herpakken.

De groep is erg druk (jongensklas). De kinderen werden er rustiger van en waren daarna goed geconcentreerd. Ik vind het prettig om tussendoor een video aan te zetten en doe zelf mee. Ik merkte vooral dat het effect groter werd naarmate ik de video vaker inzette. De kinderen vonden het erg leuk en vooral het fantasie gedeelte sprak ze erg aan.

Juf Kim

Groep 1 & 2

De klas vond het in het begin nog spannend en moesten ze lachen, maar al gauw deden ze serieus mee. Ze gaven aan er rustig van te worden en voelden ook innerlijke rust. En op de vraag of ze dit vaker zouden willen doen: jaaa!

Juf Sarah

Groep 3

De kleuters vonden het heel fijn. Ze hebben ook gelachen toen ze met de voeten mochten ‘stampen’. Het gaf ze rust en verbondenheid. 

Juf Armani

Groep 1 & 2

het mooiste cadeau

voor je klas

Totaalpakket & Prijs

Een abonnement op Online yoga juf in de klas beslaat het basispakket voor een geheel schooljaar. Per maand/module worden de video’s en werkboeken vrij gegeven. Is jouw schooljaar al begonnen? Geen punt! Je ontvangt toegang tot alle (tot dan toe vrijgegeven) video’s en werkboeken met inspiratie.

Ter introductie is dit abonnement niet 229,- maar 179,- excl BTW. Dit aanbod is geldig tot 12 November 2020.

Alle daaropvolgende jaren geldt het reguliere tarief van 229,- euro excl BTW.

Maak jij al gebruik van je persoonlijk opleidingsbudget t.w.v. €500,-? Kijk voor meer informatie hierover onderaan de pagina bij Q&A.

I

Jaar-abonnement voor basisschool groep 1-4

‘Zen moment in de klas’

NU voor 179,- Excl. BTW

10 Modules

30 video’s + video database

10 Werkboeken

Besloten Facebookgroep 24/7

Maandelijkse coach call

 

 

Wie ben ik? 

Mijn naam is Kim Bras. Ik ben getrouwd en mama van een zoontje van 4. Ik ben kinderyoga docent bij kinderdagopvang centra en op basisscholen. 

Jaren lang heb ik voor grote bedrijven in Nederland films gemaakt als freelance camera journalist. Ik genoot van dit multi-disciplinaire creatieve proces. Maar na de geboorte van onze zoon merkte ik dat het freelance bestaan lastig te combineren was met het moederschap, waardoor ik op een gegeven moment bijna tegen de spreekwoordelijke muur opliep.

Door Yoga niet alleen als fysieke work-out te beoefenen, maar ook intensief ademhalingsoefeningen, mindfulness en meditatie te doen merkte ik pas wat voor diepgaand effect dit op mij heeft. Terwijl ik me daarin verder ontwikkelde, ontdekte ik bij toeval de wonderlijke effecten die yoga op mijn kleine energieke zoontje Hidde had. Die liet ik vaak meedoen en dat rustgevende effect was mogelijk nog groter op hem dan op mijzelf. Lang verhaal kort, ik ontdekte mijn nieuwe passie.

Bij Dolfijn Wellness heb ik mijn Kinderyoga én de Deugdenyoga (200 hrs) opleiding afgerond en meteen aan de slag gegaan via Sportstimulering op basisscholen. 

Ouders vertelden dat hun kinderen ook de oefeningen spontaan thuis deden. “Kijk,  hier word ik rustig van mam”. Hoe meer ik het bijzondere effect op de kinderen zag, hoe enthousiaster ik werd. Het liefst zou ik zoveel mogelijk kinderen tegelijk willen bereiken…

De link met mijn andere werk als camerajournalist was dan ook gauw gelegd. Ineens zag ik de mogelijkheden voor het maken van een online videoprogramma voor basisschoolleerlingen. Een yogales voor in de klas, gewoon door één druk op de knop. Een moment tijdens de lesdag waar kinderen even samen kunnen ontstressen, zónder dat ze er helemaal uit hoeven. Én zonder dat de klas verbouwd hoeft te worden.  

Want dat heb ik van alle leerkrachten geleerd die ik heb betrokken bij de ontwikkeling van dit schoolkinderyoga programma. Leraren hebben vooral behoefte aan één ding; rust in de klas… zonder rompslomp!

Dat is wat Online yoga juf in de klas is: een gemakkelijk ontspanmoment in de klas. In de filmpjes neem ik de kinderen mee in een kort verhaal waarin verbeelding, ademhaling, beweging, muziek en bezinning samen komen. En daarin is mijn wens dus niet alleen om de kinderen wat ontspanning te brengen maar tegelijkertijd ook de leerkracht te ontlasten door het heel eventjes van ze over te nemen.

Yoga speciaal voor in de klas dus. Want de tafels mogen gewoon blijven staan. 😉 

 

 

mijn missie

Mijn missie met Online yoga juf in de klas is om kinderyoga een gangbare en plezierige werkvorm te maken voor basisscholen die ze graag inzetten om in de klas de energie en concentratie te herpakken.

Een werkvorm die niet alleen de energie verhoogt, maar waarbij kinderen ook beter leren hun emoties te reguleren, contact te maken met hun lijf en gevoel en leren te focussen.

Zodat ze naast gezonde voeding en beweging voor hun lichaam ook gezonde ‘voeding’ voor hun geest meekrijgen en weten; ik ben waardevol, ik ben goed zoals ik ben.

Het Resultaat

 

Je gaat een video programma in jouw klas inzetten wat je zal ondersteunen om meer rust en focus te ervaren bij jouw leerlingen. Je investeert een paar minuten van je lestijd, maar zal dit in effectieve minuten terug krijgen doordat je klas weer energiek en geconcentreerd is.

Je ervaart meer energie en houdt langer de klas bij de les. Kinderen leren zichzelf te waarderen en hun kwaliteiten te ontdekken. Dit zal bijdragen aan een beter contact onderling als tussen leerling en leerkracht zelf. Zo werk je samen aan een beter sociaal emotioneel klimaat in de school en een positieve levenshouding.

Online Yogajuf staat voor je klaar en helpt je met de uitvoering van de enegizers en aandachtsoefeningen met behulp van de video’s. 

Wat ik van jou verwacht is dat je deze werkvorm in zet als doorgaande lijn en doorzet. Dat dit jouw manier wordt om een ‘Zen moment in de klas’ te creeren. Want je zal merken dat het je uiteindelijk energie = tijd en vooral ook plezier zal opleveren.

Meest gestelde vragen

Hoeveel tijd gaat het programma mij kosten?

Een basis video duurt +/- 7 minuten. En de losse oefeningen tussen de 2 en 4 minuten. Jouw tijdsinvestering is dus volledig afhankelijk van hoeveel keer per week je van plan bent de oefeningen in te zetten en welk beoogd effect je ermee wilt behalen.

Hoe meer de kinderen bekend zijn met de oefeningen, hoe groter het effect zal zijn. 

Je ontvangt daarnaast een werkboek met inspiratie en oefeningen voor jezelf en voor in de klas.

Ook is er maandelijks een moment waarop je live vragen kunt stellen, we oefeningen samen doen en je geïnspireerd wordt. 

Kan ik ook na 1 September instappen?

 

Je kunt ook na 1 September instappen. De video’s en werkboeken worden per module / maand vrijgegeven. 

Het idee hierachter is dat je echt gebruik gaat maken van de verschillende oefeningen en deze met de klas herhaalt. Herhaling geeft de kinderen houvast en zekerheid. Ze raken bekend met de verschillende oefeningen en het zal ze steeds gemakkelijker afgaan. 

Daarnaast leer jij zelf ook de database die stapsgewijs vrij komt goed kennen en in te zetten. 

 

 

 

Hoe lang duurt de online training?

‘Zen moment in de klas’ duurt 10 Modules die qua verdeling ongeveer gelijk staan aan een schooljaar. 

‘Zen moment in de klas’ is een jaar programma omdat je met deze werkvorm kinderen nieuw gedrag aanleert. En daar is tijd en oefening (herhaling) voor nodig. 

 

Wat heb ik nodig?

Je hebt toegang tot internet nodig en een groot (tv-)scherm of digi-board zodat de video’s hierop kunnen worden afgespeeld in de klas.

Ik weet niet of mijn klas wel 'geschikt' is voor kinderyoga?

Het succes van dit programma heeft ook alles te maken met jouw inzet en toewijding.

Het helpt wanneer je dit aan het begin van het nieuwe schooljaar in jouw cyclus opneemt en inzet als ‘groeps proces’ om op te laden. Wanneer jij uitdraagt aan jouw klas dat dit de werkvorm is om samen ‘op te laden’, samen ‘Zen’ te worden, nemen leerlingen dat van je aan. Ookal is het misschien ‘anders’ dan dat ze gewend zijn.

 

 

Persoonlijk opleidingsbudget leerkrachten?

Werk je in het primair onderwijs? Dan heb je recht op twee uur per week individuele professionele ontwikkeling bij een voltijdbaan. Deze tijd staat los van teamscholingen en kan worden gespaard tot scholingsdagen. Verder is er per school gemiddeld tenminste 500 euro per fte beschikbaar voor deze scholingen. De personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad beslist hoe het totaalbudget wordt verdeeld. Bron: www.aob.nl

Ik ben therapeut/coach dus geen leerkracht, maar wil graag meedoen. Kan dit?

Ja, ik richt me op basisschoolleerkrachten  omdat ik weet wat ze voelen en doormaken.

Alle kennis die ik deel over kinderyoga is ook geschikt voor 1 op 1 toepassing binnen een praktijk. Dus ook geschikt voor coaches en therapeuten.

Vreugdevol en de andere krachtwoorden, waar zijn deze op gebaseerd?

De krachtwoorden zoals hier gebruikt, zijn mijn interpretatie van de deugden. Woorden die je in je kracht zetten en laten stralen. 

De deugdenkaarten en boeken zijn een uitgave van © Uitgeverij ACT on Virtues, Annelies Wiersma (auteur) en Anja Bol (ilustator), www.actonvirtues.nl

minds are like parachutes

they only function when open

– THOMAS DEWAR – 

ONLINE YOGA JUF IN DE KLAS

Kim Bras

mail@onlineyogajufindeklas.nl

COLOFON

Fotografie:  Sophie Blommers

Design:  Breinboerderei