Thuisyoga

KINDERYOGA IN DE WOONKAMER

Nu thuisonderwijs houvast en invulling geeft aan de dag, is een fijne manier van ontspannen net zo belangrijk. Hierdoor blijf je energiek, het helpt met focussen en om te ontspannen. Deze kinderyoga video’s kun je op ieder moment inzetten zodat kinderen weer in contact komen met hun lijf en op een speelse manier de rust kunnen vinden. 

Ben je fan en wil je nóg meer kinderyoga doen? Vul dan je e-mail adres in, zo krijg je toegang tot nieuwe video’s die wekelijks worden aangevuld. 

Press play en doe mee!

NAAR HET BOS EN STRAND

We doen een Zonnegroet, dat is een serie bewegingen op een rijm met kruislinksebewegingen. De Boom-houding bevordert de concentratie en is een grondings-, en balansoefening. Als Uil doen we een ademhalings-oefening en maken we onze nek soepel. We smeren ons lijf in met de Zonnebrandcreme- massage en eindigen met een Visualisatie over zonnestralen. 

WE GAAN OP SAFARI 

We beginnen met de Zonnegroet een serie bewegingen op een rijm met kruislinksebewegingen. Dan volgt een Mindful oefening voor aandacht en concentratie. Vliegen als een Vliegtuig oefenen we onze balans. Als Giraf  maken we een lange nek en versterken onze rug, been- en armspieren. Brullen als een Leeuw geeft ontspanning en vermindert stress. We eindigen onze reis met een Visualisatie over een koffer vol met hartjes. 

VEILIGE AANRAKING 

Huidcontact is een eerste levensbehoefte. Zonder aanraking sterft een zuigeling, zelfs als er aan alle andere levensbehoeftes is voldaan. 

En daarom pleit ik – voor ieders welzijn – voor een veilige manier van aanraken. Dat kan door je eigen handen te masseren! Zo kun je zelf het hormoon Oxyticine aanmaken wat je helpt je meer verbonden te voelen. 

Deze video kan je hierbij helpen. Met deze oefening ga je je handen opnieuw ontdekken. Dus deel het met de mensen die je mist en stuur zo beetje meer liefde deze wereld in. 

 Wie ben ik?

DE ONLINE YOGAJUF IN DE KLAS IS LIVE!

Even rust voor kind én leerkracht

De hele dag door ervaren we prikkels. De lat om te presteren wordt steeds hoger gelegd. Ook onze kinderen voelen die druk en hebben daar last van. Gek toch eigenlijk, dat er zo veel aandacht is voor gezonde voeding en goed onderwijs, maar we vaak vergeten kinderen te leren hoe ze om moeten gaan met stress?

Mijn naam is Kim, en ik ben de online yoga juf voor in de klas. Kinderyoga is mijn passie sinds ik heb ontdekt wat het voor kinderen kan betekenen. Het brengt ze niet alleen plezier en ontspanning maar ook zelfvertrouwen, focus en kracht. Ze worden zich bewuster van zichzelf en leren op een speelse manier de dagelijkse prikkels te verwerken. Het geeft kinderen toegang tot hun ‘aan- en uitknop’. 

Zelf heb ik trouwens ook moeten leren waar die aan- en uitknop zat. Als camerajournalist heb ik me de afgelopen jaren geregeld te veel druk opgelegd. Toen ik op een gegeven moment bijna tegen de spreekwoordelijke muur op liep, kwam yoga op mijn pad en bood me de handvatten die ik nodig had. Maar terwijl ik me daarin ontwikkelde ontdekte ik eigenlijk bij toeval de wonderlijke invloed die yoga op mijn kleine energieke zoontje Hidde had. Die liet ik vaak meedoen, en dat rustgevende effect was zo mogelijk nog groter dan op mijzelf. Lang verhaal kort, ik ontdekte mijn nieuwe passie. Ik heb het roer omgegooid,  ben me gaan omscholen, heb de papieren gehaald en ben kinderyogales gaan geven op scholen, gesteund door het Sport Stimuleringsfonds van de Gemeente Amsterdam. 

Een openbaring. 

Hoe meer ik het bijzondere effect op de kinderen zag, hoe enthousiaster ik werd. Het liefst zou ik zoveel mogelijk kindjes tegelijk willen bereiken…

De link met mijn andere werk als camerajournalist was dan ook gauw gelegd. Ineens zag ik de mogelijkheden voor het maken van een online videoprogramma voor basisschoolleerlingen. Een yogales voor in de klas, gewoon door één druk op de knop. Een moment tijdens de lesdag waar kinderen even samen kunnen ontstressen, zónder dat ze er helemaal uit hoeven. Én zonder dat de klas verbouwd hoeft te worden. 

Want dat heb ik van alle leerkrachten geleerd die ik heb betrokken bij de ontwikkeling van dit schoolkinderyoga programma. Leraren hebben vooral behoefte aan één ding; rust in de klas… zonder rompslomp!

Dat is wat de online yoga juf in de klas is: een gemakkelijk ontspanmoment in de klas. In de filmpjes neem ik de kinderen mee in een kort verhaal waarin verbeelding, ademhaling, beweging, muziek en bezinning samen komen. En daarin is mijn wens dus niet alleen om de kinderen wat ontspanning te brengen maar tegelijkertijd ook de leerkracht te ontlasten door het heel eventjes van ze over te nemen. Yoga speciaal voor in de klas dus. Want de tafels mogen gewoon blijven staan. 

Tot snel, Kim

Tijdens Tropisch Oost – een buurtfestival in Amsterdam Oost – hebben we samengewerkt als zeesterren, op de golven gesurft, luchtbellen geblazen en gezwommen als haaien. 

 

  Waarom kinderyoga in de klas?

het leert kinderen focussen en maakt een kind meer bewust van zijn/haar lichaam en gevoelswereld.

het bevordert creativiteit, concentratie, balans en flexibiliteit waardoor hun zelfvertrouwen toeneemt.

het bevordert een goede lichaamshouding, een rechte rug, soepele spieren en sterke botten.

ademhalingsoefeningen en meditatie helpen kinderen onstpannen en (mentale) rust te vinden.

kinderen leren zichzelf waarderen,  positief denken en om gaan met spanningen.

het biedt kinderen plezier, ontspanning en kracht.  

programma

Momenteel wordt er achter de schermen met liefde en toewijding gewerkt aan het optimaliseren van het online programma in samenwerking met verschillende basisscholen.

Augustus 2020 verwacht ik dat Online Yoga Juf live in de klas te ervaren is.

Nieuwsgierig? Meld je aan voor de nieuwsbrief via de link hierboven. 

 

ONLINE YOGA JUF IN DE KLAS

Kim Bras

mail@onlineyogajufindeklas.nl

COLOFON

Fotografie:  Sophie Blommers

Design:  Breinboerderei