fbpx

KORTE YOGA VIDEO VOOR MEER RUST IN DE KLAS

Kinderen hebben een natuurlijke bewegingsdrang. Energizers zijn fijn en houden de energie hoog, maar als de energie té hoog is wordt je klas onrustig. Hierdoor blijft lesstof niet zo goed hangen en kost het jou als leerkracht veel energie om iedereen de aandacht te geven die ze nodig hebben. 

Met de korte video “Olifantenkracht” van Online Yoga Juf in de Klas bouw je een zen momentje in je planning. Je kunt hem inzetten als tussendoortje, bij een les overgang of aan het begin en/of eind van de dag.

De kinderyoga lessen sluiten goed aan bij de belevingswerld van leerlingen uit de onder-, en middenbouw. De video vraagt geen uitgebreide voorbereiding: je zet ‘m gewoon aan en de leerlingen kunnen (op hun stoel) meteen meedoen.

VOORDELEN VAN KINDERYOGA IN DE KLAS

Yoga heeft een rustgevend effect op kinderen en volwassenen. Het is dan ook een superfijne, laagdrempelige manier om jouw klas:

  • te leren omgaan met prikkels, stress en spanning. 
  • meer focus en aandacht te geven, waardoor ze beter leren, ontwikkelen en presteren 
  • zonder teveel voorbereiding en op speelse manier te laten inchecken bij zichzelf en hoe ze zich voelen
  • op verschillende momenten en naar gelang het energieniveau weer bij de les te krijgen
  • zowel klassikaal als 1-op-1 kennis te laten maken met beweging, ademhaling en concentratieoefeningen

educating the mind without educating the heart is no education at all.

– Aristoteles –

MEER INFORMATIE OVER DE PROEFLES “OLIFANTENKRACHT”

Een olifant is fysiek groot en sterk, maar qua karakter rustig en zachtaardig. Olifanten zijn heel sociaal en intelligente dieren. Ze hebben een goed geheugen, zijn behulpzaam en beschermen de zwakkeren van de groep.

Het zijn bijzondere groepsdieren: ze hebben hulp van anderen nodig om te overleven. Ze leren van hun kudde hoe en waar ze moeten eten, waar het meeste voedsel en water te vinden is en hoe ze tools, zowel aan hun eigen lichaam als in de natuur, kunnen gebruiken. De oudste en wijste olifant is vaak de leider, omdat zij de beste beslissing kan maken voor de hele kudde.

Op veel vlakken vertonen olifanten dus vergelijkbaar gedrag als mensen en kunnen we veel van ze leren.

In deze kinderyoga-les leren de leerlingen over de krachtige, zachtaardige olifant en de karaktereigenschappen die het dier zo uniek maken. Ook anders zijn en elkaar respecteren komt op een speelse wijze an bod. Zo spelen de yogavideo’s in op de belevingswereld van leerlingen uit de onder-, en middenbouw. 

Daarnaast maak je als leerkracht kennis met de voordelen van kinderyoga, net als met het inzetten van de video’s van Online Yoga Juf in de klas. Je hoeft geen extra voorbereidingen te treffen en merkt meteen de positieve en rustgevende effecten die de oefeningen hebben op jouw klas.

Je krijgt direct toegang tot de meedoe-video met daarin: 

  • De olifantengroet, een serie oefeningen op rijm (speelse variant op de Zonnegroet)
  • Een eenvoudige ademhalingsoefening die kinderen helpt te kalmeren
  • Massage: een oefening om zelfmassage uit te voeren, voor een ontspannend effect
  • Een gerichte aandachtsoefening waarbij de leerlingen leren focus te houden door zich te concentreren op één zintuig

Deze kinderyoga-les duurt 7 minuten. Je bepaalt zelf wanneer je hem inzet, zodat het aansluit op jouw planning en de behoefte van jouw klas. 

Prijs (ipv €9,-) nu voor  €5,- (exclusief 21% btw)

De online training kun je zo vaak terugkijken als je wilt, je hebt levenslange toegang en is afspeelbaar op mobiele apparaten en tv. 

teaching is the

one profession

that creates all

other professions

– anonymous – 

OVER ONLINE YOGA JUF IN DE KLAS

Online Yoga Juf in de Klas maakt leuke, speelse video’s die jou als leerkracht helpen om meer focus, rust en belangrijke life-skills te integreren in je lessen. Ik ben Kim, de Online Yoga Juf. Mijn passie voor kinderyoga begon toen ik zag hoe rustig mijn zoontje werd van af en toe meedoen met mijn yogaoefeningen. Ik wil het liefst zoveel mogelijk kinderen bereiken met mijn yogalessen, omdat ik geloof dat het enorm goed voor ze is. Op een speelse manier leren ze dagelijkse prikkels te verwerken. Ze leren omgaan met stress en spanning, en uiteindelijk leren en ontwikkelen ze beter omdat ze toegang hebben tot hun eigen ‘aan- en uitknop’. 

 

De groep is erg druk (jongensklas). De kinderen werden er rustiger van en waren daarna goed geconcentreerd. Ik vind het prettig om tussendoor een video aan te zetten en doe zelf mee. Ik merkte vooral dat het effect groter werd naarmate ik de video vaker inzette. De kinderen vonden het erg leuk en vooral het fantasie gedeelte sprak ze erg aan.

Juf Kim

De klas vond het in het begin nog spannend en moesten ze lachen, maar al gauw deden ze serieus mee. Ze gaven aan er rustig van te worden en voelden ook innerlijke rust. En op de vraag of ze dit vaker zouden willen doen: jaaa!

Juf Sarah

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoeveel tijd gaat het mij kosten?

Een basis video duurt +/- 7 minuten. En de losse oefeningen tussen de 2 en 4 minuten. Jouw tijdsinvestering is dus volledig afhankelijk van hoeveel keer per week je van plan bent de oefeningen in te zetten en welk beoogd effect je ermee wilt behalen. Hoe meer de kinderen bekend zijn met de oefeningen, hoe groter het effect zal zijn. Je ontvangt daarnaast een werkboek met inspiratie en oefeningen waarmee je het thema naar eigen invulling kunt verdiepen.

Bij welke kerndoelen vindt kinderyoga aansluiting?

De lessen vinden aansluiting bij de verschillende kerndoelen van het Primair onderwijs; taalbeschouwing (12), mens en samenleving (34, 37 en 39) en bewegingsonderwijs (57 en 58).

Wat heb ik hiervoor nodig?

Na aankoop ontvang je zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur toegang tot de online omgeving met de online training. 

Hoe kan ik mee doen met het programma?

Het succes van dit programma heeft ook alles te maken met jouw inzet en toewijding. Het helpt wanneer je dit aan het begin van het nieuwe schooljaar in jouw cyclus opneemt en inzet als ‘groeps proces’ om op te laden. Wanneer jij uitdraagt aan jouw klas dat dit de werkvorm is om samen ‘op te laden’, samen ‘Zen’ te worden, nemen leerlingen dat van je aan. Ookal is het misschien ‘anders’ dan dat ze gewend zijn.

Ik weet niet of mijn klas wel 'geschikt' is voor kinderyoga?

Het enige wat je nodig hebt om de video’s te kunnen afspelen is toegang tot internet  en een (tv-)scherm, digi-board of iPad. Afhankelijk of je het klassikaal of 1 op 1 wenst in te zetten.

Ben je bekend met het Persoonlijk Opleidings Budget voor leerkrachten?

Werk je in het primair onderwijs? Dan heb je recht op twee uur per week individuele professionele ontwikkeling bij een voltijdbaan. Deze tijd staat los van teamscholingen en kan worden gespaard tot scholingsdagen. Verder is er per school gemiddeld tenminste 500 euro per fte beschikbaar voor deze scholingen. De personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad beslist hoe het totaalbudget wordt verdeeld. Bron: www.aob.nl

teachers affect eternity;

no one can tell where

their influence stops

– HENDRY BROOKS ADAMS –